Lezing: ‘Staatsmijn Beatrix, gemiste kans of zegen?’

Op uitnodiging van Heemkundevereniging ‘Oos Naer’ geeft historicus drs. Luc Wolters op woensdagavond, 22 november in D’n Haammaeker een lezing over de nooit in gebruik genomen Staatsmijn Beatrix in Herkenbosch (Gemeente Roerdalen). De lezing begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Weinigen zullen nog weten dat Staatsmijnen in de jaren vijftig naast de Zuid-Limburgse mijnen nóg een mijn in exploitatie wilden nemen: de Staatsmijn Beatrix, gelegen in Herkenbosch. Een mijn met een wonderlijke geschiedenis. Want, toen de schachten op volle diepte waren gegraven werd de mijn gesloten.
Staatsmijn Beatrix was gepland in een gebied waar met succes steenkool kon worden gedolven. In 1953 werd begonnen met de aanleg van twee schachten. De mijn zou de modernste van Europa worden en positieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in Midden-Limburg.

Alle voorbereidingen ten spijt besloot het Rijk in 1962 te stoppen met de verdere aanleg van de Beatrix, vanwege de beschikbaarheid van aardolie, aardgas en kernenergie. De sluiting was een klap voor de regio. De Roerstreekgemeenten en de stad Roermond verlangden compensatie van Den Haag voor alle in de kiem gesmoorde verwachtingen. De gemeenten begonnen vervolgens zelf met de aanleg van het industrieterrein Heide-Roerstreek. Grotendeels op eigen kracht is de regio de tegenslag te boven gekomen.

Over Luc Wolters
Luc Wolters studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij verzorgt onder meer (boek)publicaties, doet (archief)onderzoek en geeft historische adviezen. Tevens is hij conservator van het Limburgs Schutterij Museum en eindredacteur van het historisch jaarboek ‘Spiegel van Roermond’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *